Kuchnia francuska wywierała znaczący wpływ na kuchnie innych europejskich krajów. Dlatego to właśnie ona zostaje bohaterką czwartego odcinka Kuchennej Przygody. Choć często jest kojarzona z żabimi udkami, serami i winem, kuchnia francuska to szeroka gama produktów i smaków.
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa jest jedną z najpopularniejszych zup serwowanych na terenie Francji. Doskonale sprawdza się jako danie podawane w sezonie jesienno-zimowym. Jest aromatyczna i gęsta. Podaje się ją z namoczonymi grzankami. Zupa w specjalnym naczyniu jest zapiekana z serem, co potęguje doznania smakowe. Jeśli zechcesz kiedyś przygotować to danie w zaciszu swojej kuchni, będziesz potrzebować cebuli, masła, bulionu, białego wina, bagietki oraz sera.
Wołowina po burgundzku
To tradycyjne danie kuchni francuskiej powinien spróbować każdy, kto nie jest zdeklarowanym wegetarianinem. Wołowina jest bardzo długo gotowana w sosie bazie z dodatkiem różnego rodzaju warzywami. Jak łatwo wywnioskować po nazwie, potrawa wywodzi się z Burgundii. Według Julii Child, która mocno spopularyzowała to danie na świecie, wołowina po burgundzką jest najlepszym danie z wołowiny, jakie dotychczas wymyślono.
Quiche Lorraine
Jedna z najpyszniejszych francuskich przekąsek, którą na terenie tego kraju bardzo często można kupić w piekarni. Standardowe quiche to po prostu wypiek z kruchego ciasta wypełnionego nadzieniem. Quiche Lorraine to inaczej placek lotaryński, do którego przygotowania wykorzystuje się boczek, szynkę, starty ser, śmietanę oraz jaja. W niektórych wersjach można się spotkać również z dodatkiem warzyw. To nieskomplikowane danie pochodzi z północno-wschodnich regionów Francji. Pierwotnie było mocno związane z Alzacją oraz Lotaryngią. Podobnie jak wspominana już w tym tekście zupa cebulowa, placek lotaryński stanowił niegdyś przysmak przedstawicieli biedniejszych warstw społecznych.
Omlety
Omlety są charakterystycznym daniem kuchni francuskiej. Mogą stanowić wartościowe i smaczne śniadanie, w zależności od wykorzystanych składników.
Sałatka z kozim serem
Danie francuskie, które bez wątpienia podbije podniebienie niejednego smakosza. Z potrawą tą często można się spotkać w Bretanii i Normandii. Sałatkę można spotkać w wielu różnorodnych wariantach. Obowiązkowym składnikiem są niewielkich rozmiarów grzanki oraz gorący kozi ser, który przyjemnie roztapia się w ustach.
Tosty francuskie
To obowiązkowe śniadanie dla każdego, kto akurat odbywa podróż po Francji. W wersji Croque Madame tosty podaje się z jajkiem sadzonym, a wersji Croque Monsieur z szynką. Oba rodzaje zapieka się z serem, nierzadko maczając wcześniej chleb w rozbełtanym jajku. Takie danie z łatwością możesz przygotować w swoim domu. Banalnie proste w przygotowaniu, a może zachwycić zarówno ciebie, jak i twoich gości.
Crepes
Naleśniki obecnie podawane są w przeróżnych miejscach na świecie. Nawet w Polsce znajduje się wiele lokali określanych mianem naleśnikarni. Jednak oryginalne crepes można zjeść tylko w jednym miejscu – właśnie we Francji. Crepes to cienkie naleśniczki, którą mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Na terenie Francji dostępne są one zarówno w restauracjach, jak i w wielu sieciach fast-food.
Creme Brulee
Jeśli szukasz pysznego deseru wywodzącego się z kuchni francuskiej, najlepszym wyborem może być crème brulee, który będzie stanowił nie lada gratkę dla wszystkich łasuchów. Jest to deser, który podaje się w niewielkim naczyniu, w którego dolnej warstwie znajduje się waniliowy krem podany pod karmelową skórką.
Gateau au chocolat
Na koniec jeszcze jeden przepyszny deser stanowiący część kuchni francuskiej. Gateau au chocolat na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom czekolady. Jeśli zasmakuje ci podstawowa wersja deseru, koniecznie spróbuj wariantu gateau au chocolat fondant, który ma wnętrze wypełnione rozpływającą się czekoladą.
Źródło zdjęć: https://www.veganosity.com/vegan-french-onion-soup/