home Lifestyle, Najnowsze Kuchenna Przygoda #5: kuchnia chińska i koreańska

Kuchenna Przygoda #5: kuchnia chińska i koreańska

W dzisiejszym odcinku Kuchennej Przygody podróżujemy do Azji. Ze względu na bogactwo i różnorodność kuchni azjatyckiej, najbliższe wpisy z tej serii będą dotyczyć różnych krajów Azji. Przygodę zaczynami od kuchni chińskiej oraz koreańskiej.

Kaczka po pekińsku

Najsłynniejsze danie, jakiego można spróbować w Pekinie. Kaczki do tej potrawy hodowane są na jednym gospodarstwie zlokalizowanym w pobliżu Pekinu. Ptaki karmione są zbożem oraz pastą sojową. Proces przygotowania tego tradycyjnego dania jest on żmudny i dość skomplikowany. Po zabiciu kaczkom wpompowuje się pod skórę powietrze. Wykonuje się to za pośrednictwem otworu w okolicy szyja. Dzięki temu skutecznie można oddzielić skórę od tłuszczu, co w konsekwencji pozwala uzyskać nadzwyczajną chrupkość mięsa. W kolejnym etapie kaczki moczone są przez moment we wrzącej wodzie, a potem schną na hakach. Następnie pokrywa się glazurą z syropu maltozowego i odstawia do wyschnięcia na dobę. Po tym czasie kaczki trafiają do ceglanego pieca, gdzie są pieczona ad ogniem rozpalanym z drzew owocowych. Obróbka termiczna trwa do momentu aż kaczka nabierze złocisto-brązowego koloru oraz będzie lśniąca i chrupiąca. Być może sam proces przygotowywania kaczki po pekiński nie brzmi zbyt apetycznie, ale danie jest zachwalane przez smakoszy z całego świata.

Sajgonki

Sajgonki, znane również jako krokiety wiosenny to danie, które jest bardzo popularne w Chinach oraz pozostałych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Są to specjalne naleśniczki z farszem mięsno-warzywnym. Można je spożywać na zimno lub smażone. Farsz zawija się w charakterystyczne ciasto albo papier ryżowy.

Lwie głowy

Już sama nazwa brzmi nietuzinkowo. Lwie głowy to danie kuchni szanghajskiej. Są to klopsy wieprzowe, które tradycyjnie gotuje się powoli w glinianych naczyniach. Proces gotowania trwa do momentu, w którym kulki będą nadawały się do spożywania przy pomocy pałeczek. Popularnymi przyprawami w przyrządzaniu dania znanego jako lwie głowy są imbir, cebula, czosnek, szpinak oraz sos sojowy. Wersję białą podaje się na przykład w bulionie, a inny wariant gotuje się w czerwonym sosie.

Tanghulu

Tym razem coś dla łasuchów. Tanghulu, znane też jako bingtanghulu, są tradycyjną słodką przekąską  z kuchni chińskiej. Kandyzowane owoce nadziewane są na patyczki z bambusa. Tradycyjne warianty przygotowywano z owoców głogu chińskiego, jednak aktualnie na ulicach Chin spotkać można wersje bazujące na winogronach, truskawkach czy kiwi. Średnio patyczek ma 20 centymetrów długości i mieści się na nim od ośmiu do dziesięciu owoców. Co ciekawe, czerwone owoce to symbol szczęścia oraz spotkania.

Bibimbap

Bibimbap jest popularną potrawy kuchni koreańskiej i składa się z ryżu podawanego z warzywami, wołowiną oraz jajkiem. Całość przyprawia się specjalną pastą chili. Istnieje sporo wariacji na temat tego dania.

Bindaetteok

Koreańskie naleśniki wypełnione warzywnym farszem. Ciekawostką jest, że w pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z 1670 roku! Bindaetteok często podaje się w towarzystwie kiełków fasoli mung, zielonej cebulki oraz kimchi. Danie doprawia się pieprzem. Niegdyś popularne wśród przedstawicieli biedniejszych warstw społecznych.

Naengmyeon

Nazwa tego dania w dosłownym tłumaczeniu znaczy zimny makaron. Do przygotowania tej koreańskiej potrawy potrzebny jest makaron z mąki gryczany, wołowina lub drób oraz jajko lub jabłko. Naengmyeon znany jest już od czasów panowania dynastii Yi, jednak jego największa popularność przypada na czasy po zakończeniu Wojny Koreańskiej, która trwała w latach 1950-1953.

Doenjang jjigae

Koreańska zupa, która charakteryzuje się niezwykłą gęstością i czerwoną barwę. Jej głównymi składnikami są ostra papryka oraz pasta sojowa. Niekiedy przygotowuje się ją z dodatkami takimi jak tofu, grzyby, owoce morza czy warzywa.

Kimchi

Bardzo ciekawe danie, którego tradycyjna metoda przygotowywania w 2013 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jest to danie, które składa się z fermentowanych lub ukiszonych warzyw, do których najczęściej zalicza się kapustę pekińską, ogórki i rzepę. Kimchi można też przygotować z wielu innych warzyw. Standardowym dodatkiem jest proszek chili, który decyduje o ostrym smaku kimchi.

Samgyeopsal

Danie wywodzące się z tradycyjnej kuchni koreańskiej. Bazowym składnikiem, niezbędnym do jego przygotowania, jest boczek wieprzowy, którzy przyrządza się razem z czosnkiem oraz cebulą. W niektórych wariantach boczek grilluje się razem wspominanym już wcześniej kimchi. Sposób podawania samgyeopsal to maczanie dania w sosie ssamijjang oraz zawijanie w ssangchu.

Źródło zdjęć: https://www.maangchi.com/recipe/bibimbap

Rate this post

Dodaj komentarz

Podpis jest dobrowolny - nigdzie nie zostanie użyty lub zapisany.