home Lifestyle, Najnowsze Kuchenna Przygoda #6: kuchnia filipińska, singapurska, tajska i kaukaska

Kuchenna Przygoda #6: kuchnia filipińska, singapurska, tajska i kaukaska

W szóstej części Kuchennej Przygody, zgodnie z obietnicą z poprzedniego wpisu, kontynuujemy przygodę związaną z kuchnią azjatycką. Przed wami kuchnia filipińska, singapurska, tajska oraz kaukaska.

Sisig

Określenie sisig stosuje się odnośnie nazwy popularnej potrawy kuchni filipińskiej oraz sposobu przyrządzania mięsa. Zgodnie z tą metodą mięso lub rybę marynuje się w zalewie octowej z dodatkiem soku cytrynowego. Później umieszczę się je w mieszance różnych ziół i przypraw. Natomiast samą potrawę sisig przygotowuje się na bazie wieprzowej wątróbki oraz głów wieprzowych, a następnie przyprawia się kalamondinem i papryczkami chili.

Nata de coco

Filipiński deser o galaretowatej konsystencji. Wytwarza się go za sprawą bakteryjnej fermentacji wody kokosowej. Nata de coco z języka hiszpańskiego dosłownie oznacza śmietankę kokosową, która stanowi bazę dla wielu komercyjnych deserów.

Otak-otak

Popularna w Singapurze potrawa stanowiące pikantne klopsy przyrządzane z ryb. Danie aromatyzowane jest przy pomocy mleka kokosowego i różnego typu dodatków, które zawija się w liście bananowca i piesze. Danie to w azjatyckich sklepach często można spotkać w puszkach lub w postaci mrożonek.

Laksa

Często spożywana w Singapurze zupa, która powstaje na bazie czerwonej pasty curry i mleczka kokosowego. Laksę serwuje się z makaronem. Najczęściej jest to Yellow Mee lub Vermiceli. Najczęściej spotykanymi dodatkami są kurczak, ciasto rybne, susz krewetkowy, tofu, kiełki fasoli mung, bok choi, ryba, kalmary, krewetki i pasta chili sambal.

Satay

Popularne w Tajlandii danie, na które składają się kawałki mięsa, takiego jak jagnięcina, kurczak, wołowina lub ryby. Mięso jest nadziewane na patyki z bambusa. Następnie całość grilluje się nad ogniska opalanego drewnem lub węglem. Satay podaje się z pikantnymi sosami. Potrawa najprawdopodobniej wywodzi się Sumatry lub Jawy. Ogromną popularność potrawa zdobyła Azji Południowo-Wschodniej, czyli w następujących obszarach: Malezja, Singapur, Tajlandia i Filipiny.

Sriracha

Często spożywany w Tajlandii sos sporządzany z przetartych papryczek chili. Najważniejsze dodatki tego tajskiego sosu to cukier, sól, czosnek oraz ocet. Nazwa dodatku wywodzi się od Si Racha, miejscowości znajdującej się w Tajlandii.

Tom yam

Pochodząca z Tajlandii pikantna zupa przygotowywana w oparciu o bulion. Najczęstszy dodatek stanowią krewetki, jednak można spotkać się również z wersjami z kurczakiem – wówczas jest to tom yam kai. Inne składniki tom yam to chili, galangal, trawa cytrynowa, grzyby i liście papedy.

Manti

Środkowoazjatyckie danie w postaci smażonych lub gotowanych pierogów, które faszeruje się mięsem (jagnięcina, wołowina) ziemniakami lub dynią. Potrawę można polać masłem lub śmietaną albo sosami takimi jak pomidorowy czy jogurtowo-czosnkowy.

Basturma

Rodzaj suszonej wołowiny, która charakteryzuje się dosadnym aromatem i ostrym smakiem. Mięso, najczęściej polędwica, preparuje się w solance, a później przyprawia ziołami i suszy przez wiele tygodni. Basturmę przygotowuje się podobnie jak turecką pasturmę. Jednak basturma ma najczęściej formę szaszłyka. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni kaukaskiej.

Hummus

Hummus jest bardzo popularny w kuchni kaukaskiej. Pochodzi on z Lewantu i Egiptu, a w dosłownym tłumaczeniu z języka arabskiego oznacza ciecierzycę. Stanowi pewnego rodzaju dip, którym smaruje się pieczywo. Pastę przyrządza się z ciecierzycy, którą najpierw się gotuje, a później przeciera. Hummus można przygotować również z innych roślin strączkowych. Można jeść ją z chlebem pita lub wykorzystywać jako dodatek do innych dań. Legenda głosi, że wymyślił ją sułtan Saladyn biorący udział w wyprawach krzyżowych. Obecnie hummus zdobył ogromną sympatię wielu wegetarian i wegan na całym świecie.

Lawasz

Jest to tradycyjny chleb ormiański, który w 2014 roku wpisano na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, co znacząco podkreśliło jego rolę  jako elementu kultury armeńskiej. Lawasz pochodzi z Zakaukazia oraz Wyżyny Armeńskiej.

fot. https://www.lamaisonthai.com/products/tom-yam

Rate this post

Dodaj komentarz

Podpis jest dobrowolny - nigdzie nie zostanie użyty lub zapisany.