Sezon wakacyjnych wyjazdów i urlopów rozkręca się w pełni wraz z nadejściem lata. Dwa wakacyjne miesiące – lipiec i sierpień – od wielu już lat cieszą się największym zainteresowaniem urlopowiczów i właśnie wtedy najczęściej planują swoje wyjazdy. Jeśli w grę wchodzi nasz letni wypoczynek i pewnego rodzaju reset od codzienności i przytłaczających obowiązków, powinniśmy odpowiednio wcześnie …
Greenwashing to zjawisko znane nie od dziś. Choć od dawna uważa się je za nieetyczne, wielkie i małe firmy wciąż decydują się na działania co najmniej dyskusyjne, w trosce o koszta i dobry PR zasłaniając się fałszywie rozumianą ekologią. Jakie tricki stosują? Na co warto uważać? Sprawdź, jak nie dać się nabrać na ekościemę! Ekologia …
W siódmym wpisie Kuchennej Przygody zrobimy sobie małą przerwę od poznawania azjatyckich smaków i przeniesiemy się na zupełnie inny kontynent. Dziś poznamy potrawy i przysmaki prosto z Afryki.
W szóstej części Kuchennej Przygody, zgodnie z obietnicą z poprzedniego wpisu, kontynuujemy przygodę związaną z kuchnią azjatycką. Przed wami kuchnia filipińska, singapurska, tajska oraz kaukaska.
W dzisiejszym odcinku Kuchennej Przygody podróżujemy do Azji. Ze względu na bogactwo i różnorodność kuchni azjatyckiej, najbliższe wpisy z tej serii będą dotyczyć różnych krajów Azji. Przygodę zaczynami od kuchni chińskiej oraz koreańskiej. Kaczka po pekińsku Najsłynniejsze danie, jakiego można spróbować w Pekinie. Kaczki do tej potrawy hodowane są na jednym gospodarstwie zlokalizowanym w pobliżu …
Kuchnia francuska wywierała znaczący wpływ na kuchnie innych europejskich krajów. Dlatego to właśnie ona zostaje bohaterką czwartego odcinka Kuchennej Przygody. Choć często jest kojarzona z żabimi udkami, serami i winem, kuchnia francuska to szeroka gama produktów i smaków. Zupa cebulowa Zupa cebulowa jest jedną z najpopularniejszych zup serwowanych na terenie Francji. Doskonale sprawdza się jako …
W dzisiejszym wpisie odbędziemy wspólnie podróż do Włoch, by przekonać się, jakie potrawy ma dla nas tamtejsza kuchnia, która jest jedną z dwóch najpopularniejszych kuchni europejskich. Będzie makaron, pierożki, pomidory i ogrom aromatycznych przypraw. Zaczynamy! Cannelloni Jeden z wielu rodzajów włoskim makaronów. Ten jest nietuzinkowy z uwagi na swój kształt, czyli rurki o średnicy około …
W drugim wpisie z cyklu Kuchenna Przygoda przenosimy się do Ameryki Południowej, a konkretnie do Meksyku, by poznać tamtejsze potrawy i smakołyki. Smacznej lektury! Burrito Jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Przygotowuje się ją z pszennej tortilli, którą owija się wokół farszu. Placek zazwyczaj jest delikatnie zgrillowany lub podgrzany na parze. Proces ten ma go …
Na łamach tego bloga znajduje się już kilka serii wpisów, między innymi Popcornowa Dziesiątka, w której prezentuję propozycje filmów czy Galeria Piłkarskich Gwiazd, w której przybliżam sylwetki najwybitniejszych zawodników w dziejach piłki nożnej. Dziś przyszła kolej na nowy cykl, tym razem dla miłośników gotowania i kulinarnych eksperymentów. W pierwszym tekście z serii Kuchenna Przygoda zapoznasz …
W trzecim wpisie z cyklu Piwny styl pod lupą przyszła kolej na typowo polskie piwo, czyli grodziskie. Gatunek ten od dekad jest znany w naszym kraju, a co ciekawe, jego warzenie stało się popularne w innych krajach europejskich, a nawet na innych kontynentach. Od kiedy istnieje piwo grodziskie? Piwo grodziskie, nazywane potocznie grodziszem to lekkie …